Castelul Károlyi – Carei

Cel mai mare castel din judeţ, cel mai impunător, poate şi cel mai bine păstrat, este cel din Carei. Recent renovat, Castelul din Carei este considerat a fi o adevărată bijuterie arhitecturală.

Castelul a aparţinut familiei de nobili Károlyi, care practic a dăruit şi numele oraşului. Secole de-a rândul, această familie s-a ocupat de soarta acestei aşezări şi practic tot ce s-a întâmplat în oraş era legat de familia Károlyi. Ansamblul castelului Károlyi din Carei este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul orașului Carei, operă a arhitectului Arthur Meinig.

Castel Karolyi, (Dragos Gheorgescu)
Castel Karolyi, (Dragos Gheorgescu)

Castelul Károlyi a avut o istorie zbuciumată, fiind distrus și restaurat în mai multe rânduri. În anul 1482 Károlyi Láncz László a început să ridice o casă de piatră ca locuinţă. În 1592 Károlyi Mihály o întăreşte sub formă de cetate împotriva turcilor. La 1699 baronul Károlyi Sándor îi dă o formă mai cochetă, dar în anul 1794 groful Károlyi József demolează cetatea şi o transformă într-un castel, în anul 1894 groful Károlyi István îl transformă din nou, iar forma lui de atunci a dăinuit până în zilele noastre.

Castelul Karolyi - (Visit Carei3)
Castelul Karolyi – (Visit Carei)

În anul 1911 familia părăseşte castelul, după ce în anul 1907 moare groful Károlyi István. Castelul devine reşedinţă de vânătoare pentru familia nobilului care locuia mai mult în Ungaria, la Tiszadob, unde există un castel asemănător.

Castelul Karolyi - (Visit Carei)
Castelul Karolyi – (Visit Carei)

În anul 1944 aici a funcţionat un spital de campanie. După terminarea războiului, castelul este preluat de armata română, iar mai târziu el ajunge în patrimoniul Ministerului Culturii.

Aici a funcţionează în anii 1950 şcoala zootehnică, apoi castelul a fost transformat în muzeu raional, unde de-a lungul anilor s-au organizat diferite expoziţii. Astăzi, castelul găzduieşte o expoziție muzeală de interioare istorice care redau ambianța de odinioară a castelului și o expoziție de istorie locală.

DISTRIBUIE
Facebook
Twitter

URMĂREȘTE-NE